Wszechobecny cukier – jak nie jeść słodyczy?
Data publikacji 6 lipca 2021
Każdy, kto chce schudnąć lub ustabilizować swoją wagę, powinien zacząć od wyeliminowania cukru ze swojej diety. Świadome ograniczenie spożycia cukru pozwala kontrolować wagę. Jednak czy to jest takie proste? Jak nie jeść słodyczy?
Nadmiar cukru szkodzi
Ograniczenie spożywania cukru jest ważne nie tylko dla osób z nadwagą. Nawet szczupłe osoby mają problemy zdrowotne, których główną przyczyną jest cukier. Nawet jeśli metabolizm działa prawidłowo, fruktoza zawarta w cukrze powoduje odkładanie się warstwy tłuszczu wokół narządów wewnętrznych. Tłuszcz trzewny jest ledwo zauważalny, ale jest bardziej szkodliwy niż widoczna warstwa tłuszczu pod skórą.
Nigdy więcej cukru?
Cukier w małych ilościach nie jest szkodliwy. Każdy może sobie od czasu do czasu pozwolić na słodką przekąskę, ale wiele osób jest uzależnionych od cukru. Jak w przypadku każdego nałogu może to mieć opłakane skutki.
Jednak w obecnych czasach prawie niemożliwe jest całkowite wyeliminowanie cukru z diety. Chociaż dieta bez cukru nie musi koniecznie oznaczać całkowitej rezygnacji z cukru.
Insulina a poziom cukru we krwi
Insulina jest odpowiedzialna za magazynowanie energii w naszych komórkach tłuszczowych. Im więcej insuliny znajduje się we krwi, tym więcej tłuszczu jest magazynowane, dlatego powinniśmy sprawić, by nasza trzustka produkowała mniej insuliny.
Rozwiązaniem jest spożywanie mniej łatwo przyswajalnych węglowodanów w celu zmniejszenia poziomu glukozy. To oznacza mniej białej mąki, białego ryżu, makaronu, a przede wszystkim cukru. Zamiast tego powinniśmy spożywać pokarmy bogate w błonnik, które spowolnią wzrost poziomu cukru we krwi, czyli produkty pełnoziarniste, fasolę, soczewicę, orzechy, warzywa i owoce.
Uwaga na słodkie napoje
Jedna trzecia naszego spożycia cukru pochodzi z napojów. To około 33 gramy cukru — więcej niż zalecane dzienne zapotrzebowanie. Napoje zawierają znacznie więcej cukru, niż powinniśmy spożywać.
W związku z tym należy zrezygnować z napojów gazowanych, lemoniady, soków, ograniczyć alkohol, przestać słodzić kawę i herbatę.
Można pomyśleć, że soki owocowe są zdrowe. Jednak lepiej zjeść pomarańczę niż wycisnąć z niej sok. Podczas wyciskania soku niszczymy błonnik, który zapewnia kontrolowany wzrost poziomu cukru we krwi.
Pod względem cukru szklanka soku pomarańczowego nie jest lepsza od lemoniady.
Jedz owoce zamiast słodyczy
Kiedy przychodzi ochota na zjedzenie czegoś słodkiego, warto sięgnąć po owoce. To dobra alternatywa dla słodkiego batona lub kawałka ciasta. Cukier zawarty w owocach jest trawiony znacznie wolniej dzięki błonnikowi. Ponadto przy okazji dostarczymy naszemu organizmowi witaminy i minerały.
Najlepiej sprawdza się to w przypadku owoców sezonowych, które najlepiej smakują i są najsłodsze w szczycie sezonu. Są więc dobrym substytutem cukru.