missiu.pl

missiu.pl – dziecko, dieta, zdrowie

dieta rocznego dziecka
Dieta

Dieta rocznego dziecka – jak ją skomponowac?

Często rodzice zastanawiają się jakie zmiany w diecie dziecka należy wprowadzić po jego pierwszych urodzinach. Co powinna zawierać dieta rocznego dziecka i jak najlepiej ją skomponować?

Roczne dziecko je mniej

W okolicach pierwszych urodzin dzieci zaczynają potrzebować mniejszych porcji. Wielu rodziców martwi się, że to nagłe mniejsze zapotrzebowanie może zaszkodzić zdrowiu ich pociechy.
Czy na przykład mała kanapka z odrobiną warzyw jest wystarczająca na śniadanie? Zdecydowanie tak. W drugim roku życia dziecko rośnie „wolniej”, a więc potrzebuje odpowiednio mniej jedzenia, czyli „porcji dziecięcych”. Porcja dziecka jest zwykle znacznie mniejsza w porównaniu z tym, jakie wyobrażenie mają rodzice.
W pierwszym roku życia dziecko przybiera na wadze około 6 kg, a w drugim około 2,5 kg.

Prawidłowe odżywianie maluchów

Dzieci odczuwają zarówno głód, jak i sytość. Jeśli rodzice w to nie ingerują, to nawet najmłodsi zazwyczaj zjadają odpowiednią ilość jedzenia.

To zupełnie normalne, że dzieci czasami grzebią apatycznie w talerzu, a innym razem zjadają z apetytem. Pediatrę należy poprosić o poradę tylko wtedy, gdy brak apetytu lub nadmierne łaknienie utrzymują się długo, a dziecko ma nadwagę, lub waży zbyt mało.

Zoptymalizowana dieta rocznego dziecka

W zasadzie dzieci od pierwszego roku życia dotyczą te same zasady żywienia co młodzieży i dorosłych. Żywność o dużej zawartości tłuszczu i słodyczy powinna być ograniczona, a ilość produktów odzwierzęcych umiarkowana. Warto zadbać o dietę obfitą w warzywa i żywność oraz napoje na bazie roślin.

Należy unikać:

– zbyt słodkich i tłustych potraw,
– słodzonych napojów,
– pikantnych przypraw,
– soli.

Zbędne są też soki, jogurty i słodycze wzbogacone dodatkowymi porcjami witamin i minerałów. Te produkty, które zwykle są drogie i zbyteczne w zbilansowanej diecie.

Śniadanie

Dzień warto zacząć od mleka i kanapki lub dania mlecznego z płatkami zbożowymi i świeżymi owocami, najlepiej sezonowymi.
Gotowe mieszanki zbożowe często zawierają dużo cukru i orzechów. Ze względu na ich potencjał alergiczny i ryzyko związane z połknięciem orzechów, nie są zalecane dla małych dzieci.

Przekąski między posiłkami

Idealną przekąską między posiłkami są świeże owoce, surowe warzywa, pełnoziarniste ciastka lub mała kanapka.

Gorący posiłek

Zdrowy obiad lub kolacja powinny się składać z makaronu, ziemniaków, płatków zbożowych lub roślin strączkowych. Nie należy zapominać o sałatkach i warzywach.
Mała porcja mięsa powinna znajdować się w menu około trzech razy w tygodniu, a ryby morskie raz w tygodniu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *